Το 1ο ΕΠΑΛ Ελασσόνας στις 31-01-2020 πραγματοποίησε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή:

  • στην "AGROTICA" Θεσσαλονίκης, όπου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα επαγγέλματα του αγροτικού τομέα και με επιτεύγματα τεχνολογικά και μηχανολογικά που υποστηρίζουν αυτά,
  • στο "Μουσείο Σώματος του Ανθρώπου" στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης όπου οι μαθητές γνώρισαν βιωματικά και εξοικειώθηκαν με το ανθρώπινο σώμα και
  • στην Εταιρεία "Δάφνη" Μητροπόλεως 43, όπου μαθητές ενημερώθηκαν από τεχνικό για προϊόντα και εργαλεία κομμωτικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όντας από αρχαιοτάτων χρόνων η κοιτίδα του εθνολογικού πλουραλισμού και της πολιτιστικής αλληλεπίδρασης είθισται τις τελευταίες δεκαετίες να τελεί υπό την αιγίδα της και να χρηματοδοτεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ?Erasmus+?, που απευθυνόμενο σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προάγει από τον καιρό εδραίωσης του τη διά βίου μάθηση, τη διακρατική συνεργασία και την αναβάθμιση της κοινωνίας διαπλάθοντας νέους με ευρεία αντίληψη και διεθνή εμπειρία.

Το 1ο ΕΠΑΛ Ελασσόνας ξεκίνησε την τρέχουσα χρονιά την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ1 με τίτλο ?Γνώση και πρακτική άσκηση σε σύγχρονα ευρωπαϊκά περιβάλλοντα εργασίας?. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν (33) μαθητές και (12 σε δύο γκρουπ) συνοδοί καθηγητές από τους παρακάτω Τομείς :

α) Μηχανολογίας

β) Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας

γ) Γεωπονίας

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία να γνωρίσουν και να δουν νέες τεχνικές, ενδιαφέροντα πράγματα πάνω στις ειδικότητές. Η πρακτική άσκηση έγινε στην περιοχή Πεσκάρα (24 μαθητές) και Κάμπο Μπάσο( 12 μαθητές) για το διάστημα από 3/03/2019 έως 18/03/2019 ημέρες μετακίνησης 16 ( 15 ημέρες πρακτικής άσκησης και 1 ημέρα ταξιδιού Ελλάδα ? Ιταλία και Ιταλία ? Ελλάδα )

Το πρόγραμμα κατάρτισης σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων με στόχο να λάβουν τις εξειδικευμένες γνώσεις ώστε σε συνδυασμό με τις προσλαμβανόμενες πρακτικές δεξιότητες και στάσεις που απαιτούνται από την ειδικότητά τους, να καταστούν ανταγωνιστικοί και ικανοί να διεκδικήσουν και να πετύχουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας αποκτώντας μια πρώτη εργασιακή εμπειρία πάνω στην ειδικότητά τους σε μια ευρωπαϊκή πόλη και σε ευρωπαϊκά εργασιακά περιβάλλοντα. Στο πλαίσιο σχεδίου προσδοκούμε την επίτευξη πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων και οφελών, τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για τους εμπλεκόμενους φορείς του εξωτερικού. Το γεγονός αυτό προσδίδει προστιθέμενη αξία στην πρόταση συμβάλλοντας:

στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής διάστασης όσον αφορά την επαγγελματική κατάρτιση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό,

στη διάδοση της σημασίας των προγραμμάτων κινητικότητας

στη μεταφορά της Ευρωπαϊκής κουλτούρας στη χώρα αποστολής

στην πιστοποίηση γνώσεων με το Europass mobility και δημιουργία ευρωπαϊκού Βιογραφικού σημειώματος

στη δημιουργία ενός δικτύου για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ιδρυμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και επιχειρήσεων.

Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχέδιο κινητικότητας συντελεί στο να αποκομίσουν οι δικαιούχοι πολύτιμες εμπειρίες και σημαντικά εφόδια , ώστε να επιτευχθούν οι παρακάτω ειδικοί στόχοι:

να γνωρίσουν την ευρωπαϊκή συνεργασία και έτσι ώστε αυτή να αποτελέσει μοχλό βελτίωσης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση

να βελτιώσουν τις γλωσσικές δεξιότητες στα Αγγλικά και να εξοικειωθούν με την τεχνική.

Τέτοιου είδους ευρωπαϊκά προγράμματα σχεδιάστηκαν για να ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Αποτελούν δε μία μοναδική ευκαιρία να έρθει ο μαθητής σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και έθνη. Γι? αυτό είναι δείγμα πολιτισμού να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτά.

 

Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή του Σχολείου μας στο Βόλο, τις Μηλιές και τα Καλά Νερά.

Στην πρώτη μας στάση επισκεφτήκαμε το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων. Μπήκαμε μέσα στην κάμινο Hoffmann, έναν εντυπωσιακό φούρνο 24ωρης καύσης για το ψήσιμο των τούβλων και των κεραμιδιών, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.

Μετά από μια μικρή στάση στην παραλία του Βόλου, ανηφορίσαμε στις Μηλιές όπου ξεναγηθήκαμε στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η οποία ανακαινίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ενώ είναι άγνωστο το πότε χτίστηκε. Η εκκλησία διαθέτει αξιόλογες Αγιογραφίες και μοναδική αρχιτεκτονική ώστε να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου. Εξωτερικά, χωρίς καμπαναριό και άλλα θρησκευτικά σύμβολα, και εσωτερικά ο ήχος να μην ακούγεται έξω. Επόμενες στάσεις μας, τα Καλά Νερά για φαγητό, και η παραλία του Βόλου για τον απογευματινό μας περίπατο.

Ήταν μια υπέροχη απόδραση, από τη σχολική καθημερινότητα, πριν τη λήξη των μαθημάτων και την έναρξη των εξετάσεων...

 

Την Πέμπτη 11/4/2019 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ελασσόνας στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν μαθητές των τομέων: Οικονομίας -  Διοίκησης, Πληροφορικής, Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, της Διοικητικής Υπηρεσίας καθώς και στο Τμήμα SOFTWARE-HARDWARE του Νοσοκομείου. Είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους επαγγελματίες του τομέα τους και να δουν σε πραγματικές συνθήκες την λειτουργία όσων θεωρητικά διδάσκονται στα μαθήματα της ειδικότητάς  τους.

Ευχαριστούμε πολύ το προσωπικό του Π.Π.Γ.Ν.Λ. για την πολύτιμη βοήθειά του!!!

Συνολικά 15 Μαθητές της Α' και Β' τάξης του σχολείου έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό Bebras, που διεξήχθη στην Ελλάδα για πρώτη φορά στο διάστημα από 25/2/2019 ως 8/3/2019.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της Πληροφορικής (ή Επιστήμης των Υπολογιστών) και της Υπολογιστικής Σκέψης μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών όλων των ηλικιών.

Οι συμμετοχή και μόνο στον διαγωνισμό έχει αξία και αναγνωρίζεται με ειδική βεβαίωση συμμετοχής. Η αυξημένη επίδοση στον διαγωνισμό διακρίνεται με ειδικά βραβεία.

 

Ο Εκπαιδευτικός - συντονιστής του διαγωνισμού στο σχολείο.

 

Μπλιάμπλιας Κων/νος

 

 

Η Β? τάξη του τομέα Υγείας - Πρόνοιας, Ευεξίας και η Γ? τάξη των ειδικοτήτων Βοηθός Νοσηλευτή και Κομμωτικής Τέχνης ολοκλήρωσε τον κύκλο των διδακτικών επισκέψεων για το σχολικό έτος 2018 - 2019. Τα παιδιά επισκέφτηκαν :

  • Το Θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων ?Αριστευς?  στον Αμπελώνα Λάρισας στις 19 Δεκεμβρίου.
  • Το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας στις 21 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου.
  • Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 31 Ιανουαρίου.
  • και το  Κουτλιμπάνειο Τριανταφύλλειο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στις 6 Φεβρουαρίου.

Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα μεγάλου ενδιαφέροντος και ολοκληρώθηκαν αφήνοντας στη ψυχή και το μυαλό των παιδιών ανεκτίμητες γνώσεις, μικρές αλλά πολύτιμες εμπειρίες και ποικίλα συναισθήματα. Η χρονιά κοντεύει να φτάσει στο τέλος της και ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά καλή πρόοδο.

Οι Εκπαιδευτικοί του Τομέα

Οι μαθητές του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας, Ευεξίας πραγματοποίησαν, την Πέμπτη 31/1/19, εκπαιδευτική επίσκεψη στο τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .

Στην Ιατρική Σχολή, οι μαθητές ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα σπουδών καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της σχολής. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το εργαστήριο Παθολογοανατομίας, το εργαστήριο Κλινικών Εφαρμογών και τη Βιβλιοθήκη. Στο εργαστήριο Κλινικών Εφαρμογών οι μαθητές συμμετείχαν σε Βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Α΄ Βοηθειών.

Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν 40 μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς: Μπακομιχάλη Μαρία, Μαχαιρά Αναστάσιο και Τενεκετζή Σοφία.

 

 

Μια μεγάλη γιορτή για την Επιστήμη και την Έρευνα

H «Βραδιά του Ερευνητή» γιορτάζεται σε 300 και πλέον ευρωπαϊκές πόλεις με μεγάλη συμμετοχή της ερευνητικής/ ακαδημαϊκής κοινότητας.

Μέσα από ποικίλες επιστημονικές δράσεις, πειράματα, δρώμενα και πρωτότυπες εκδηλώσεις, η έρευνα ανοίγει τις πόρτες της τόσο στον χώρο της εκπαίδευσης όσο και κυρίως στο ευρύτερο κοινό! Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως βασικός εταίρος του έργου, έχει αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης με τίτλο «Βραδιά ερευνητή στην Ελασσόνα» για τα σχολεία του Δήμου Ελασσόνας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας

Πενήντα μαθητές/ριες του 1ου ΕΠΑΛ Ελασσόνας των τομέων Γεωπονίας και Υγείας-Πρόνοιας, Ευεξίας παρακολούθησαν τη βραδιά του ερευνητή, την Παρασκευή 25/01/2019, την οποία διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

Φέτος η βραδιά ερευνητή κινήθηκε  στα πλαίσια της πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στα φαρμακευτικά φυτά και παρουσίασε στους μαθητές όλα τα πειράματα που αυτή περιλαμβάνει, δίνοντας την  ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες και να έρθουν πιο κοντά στην επιστήμη και στην έρευνα. Επιστημονικός Υπεύθυνος της Βραδιάς Ερευνητή ήταν ο Καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας, ενώ τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί : Αναστάσιος Μαχαιράς, Παναγιώτα Γκαρλέμου, Καλλιόπη Μόκια και Μαρία Μπακομιχάλη.